یزدفردا "غلامعلی حدادعادل رئیس مجلس هفتم با تاکید بر شکل گیری مجلس در قالب احزاب مشخص تصریح کرد: در ایران هنوز حزب به معنای واقعی بوجود نیامده است.

حدادعادل اظهار داشت: بر حاضران جلسه پوشیده نیست که مجلس در ایران با 102 سال سابقه یکی از ارکان اصلی حکمرانی و کشورداری است.

وی افزود: مجلس دستاورد ماندگار انقلاب مشروطیت و ثمره شیرین انقلاب اسلامی است و ثمره درخت آزادی خواهی و قانونمداری و حاصل مبارزه با استعمار و استبداد است.

رئیس مجلس دوره هفتم خاطرنشان کرد: مجلس مظهر اراده و حاکمیت ملی و نماد ملت است که زیر یک سقف به نمایندگی از ملت موجودیت یافته است.

وی افزود: مجلس مظهر همبستگی و وحدت ملی است، احترام به مجلس احترام به ملتی است که مجلس را با رای خود پدید آورده است و اهانت به مجلس از هر کس و هر جا باشد اهانت به ملت است.

وی افزود: خدا را شکر باید گفت که در 30 سال گذشته مجالس توانسته اند با سخت کوشی و همت نمایندگان ادوار مختلف با وضع قوانین و اعمال نظارت به وظایف خود عمل کنند.

حدادعادل گفت: سعی آنان مشکور و رنجشان ماجور باد. نیازی نمی بینم در بیان دستاوردهای مجلس هفتم و عملکرد آن سخن بگویم. چون هنوز از آن مجلس چندان دور نشده ایم که نیازی به یادآوری باشد.

رئیس مجلس خاطرنشان کرد: این فرصت تاریخی که در آن خانه ملت به حضور همه نمایندگان مفتخر است فرصت مغتنمی است تا با استفاده از تجربه سی ساله مجلس شورای اسلامی به بعضی مشکلات و مسایل اشاره شود و برای رفع آنها چاره اندیشی شود.

وی افزود: همواره شاهد هستیم که دولت ها که باید مجری قانون باشند از اجرای قانون کمابیش شانه خالی می کنند و از مجلس گله می کنند و مجلس را به شتابزدگی در وضع قوانین متهم می کنند و قوانین مجلس را بعضا فاقد اتقان و انسجام لازم می دانند.

وی افزود: از سوی دیگر مجلس نیز از دولت گله می کند و آن را به عدم تبعیت از قانون و خودسری متهم می کند.

حدادعادل خاطرنشان کرد: این قصه البته سر دراز دارد و اختصاص به مجلس هفتم و هشتم و دولت نهم ندارد، بلکه تا بوده و تا هست چنین است.

وی افزود: رفع این اختلاف و گرفتاری تنها با نصیحت و سخن گفتن در فواید وحدت مسیر نیست باید اندیشه کرد و علت این اختلاف را پیدا کرد و از آنجا در پی یافتن راه حل برآمد.

حدادعادل گفت: حقیقت این است که در ایران حزب به معنای حقیقی و واقعی آن هنوز بوجود نیامده است. حزب حقیقی، حزبی برآمده از متن مردم است، حزبی که دولت ساز باشد و نه دولت ساخته.

وی افزود: درعموم کشورهایی که به شیوه دموکراسی اداره می شوند مجلس و دولت برخاسته از یک حزب هستند.

حدادعادل گفت: مقصود من از حزب جماعتی تشکیلاتی با مرامنامه خاص در چارچوب قانون اساسی که برای تدوین برنامه های خود کار علمی و کارشناسی می کند و برای رسیدن به قدرت و اجرای آن برنامه ها کارشناسی می کند، است.

وی افزود: مردم با توضیح مرامنامه و برنامه های احزاب و ارزیابی عملکرد آنها به نمایندگان آن حزب رای می دهند و دولتی متعلق به آن حزب از مجلس رای اعتماد می گیرد.

رئیس مجلس هفتم خاطرنشان کرد: در این حال لوایح و طرح هایی که در مجلس بررسی می شود برگرفته از دیدگاه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی آن حزب حاکم است و مجلس و دولت به دو شاخه روینده بر تنه واحد می مانند که از یک ریشه تغذیه می کنند.

وی گفت: رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای در تمثیلی حکیمانه وظیفه مجلس را ریل گذاری دانستند تا قطار دولت در آن حرکت کند.

وی افزود: لازمه تحقق این سخن درست آن است که آن قطار و این ریل با هم متناسب باشد والا اگر فاصله چرخ های قطار با فاصله ریل ها نخواند از ریل گذاری نتیجه ای عاید نخواهد شد.

رئیس مجلس هفتم خاطرنشان کرد: در کشور ما نه نمایندگان مجلس با فرایند حزبی به مجلس راه می یابند و نه دولت ها مجری برنامه های حزب پیروز در فرایند انتخابات هستند و این عیب بزرگی است که خود منشاء عیوب دیگر است.

وی افزود: در چنین وضعی مجلس فاقد یک هویت جمعی است. تک تک نمایندگان البته حسن نیت دارند و می خواهند خدمت کنند اما با یکدیگر به معنی کارشناسانه همسو و همفکر نیستند.

حدادعادل گفت: آنان در دیدگاه های کلی اشتراک دارند، اما در راه حل ها اشتراک ندارند. داشتن حسن نیت و اشتراک در مبنا و دیدگاه ها البته لازم است اما کافی نیست. مجلس منسجم فراکسیون های منسجم می خواهد، فراکسیون ها هم باید در خارج از مجلس عقبه و پشتوانه داشته باشند.

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس هشتم گفت: نمایندگان می باید در مسیر برنامه مشخص حرکت کنند والا دچار تشتت می شوند. لازمست میان حزب و فراکسیون از یکسو و نمایندگان از سوی دیگر تعهد متقابل وجود داشته باشد.

وی افزود: قانونگذاری در مجلس و اداره کشور از سوی دولت یک کار جمعی است و کار جمعی وقتی انسجام منطقی پیدا می کند که از یک هویت جمعی برخوردار باشد.

نماینده تهران گفت: اگر این هویت جمعی وجود نداشته باشد وقتی از مجلس سخن می گوییم معلوم نیست به کدام هویت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی اشاره می کنیم.

وی افزود: باید قبول کنیم که صرف اجتماع 290 نفر زیر یک سقف و نشستن آنها در کنار یکدیگر برای وضع قانون و اعمال نظارت کافی نیست.

حدادعادل اظهار داشت: در حال حاضر در غیاب احزاب واقعی نمایندگان ما ناچارند باری که حزب باید به دوش بکشد شخصا بدوش بکشند و باید برای جلب آرای مردم وعده های بدهند که تحقق آن وعده ها از توانشان خارج است و ناچارند بخش متنابهی از وقت خود را صرف حل مشکلات ریز و درشت خود کنند.

وی افزود: تامین هزینه های انتخابات نیز به عهده خود نمایندگان است. با اندکی تامل می توان دریافت که هر یک از این کارها که بر دوش نمایندگان است چه آثار زیانباری به وظایف نمایندگی دارد و چگونه رابطه نمایندگان با دولت را تحت تاثیر قرار می دهد.

وی افزود: سخن را با این تذکر به پایان می برم که انقلاب اسلامی که مجلس یکی از ثمرات آن است یک نعمت بزرگ است و یک امتحان بزرگ نیز هست؛ از خدا بخواهیم که ما را قدردان این نعمت قرار دهد تا در این جهان همچنان سربلند بمانیم و در این امتحان موفق گرداند تا در آن جهان رستگار گردیم.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا